Per Jack Guy , CNN
Publicat a les 7:23 EST, dimecres 6 de març de 2024
(CNN) —
Els arqueòlegs diuen que han descobert la que podria ser la fossa comuna més gran excavada mai a Europa en un jaciment al sud d'Alemanya.
Fins ara s'han trobat aproximadament 1.000 esquelets de víctimes de la pesta en fosses comunes al centre de la ciutat de Nuremberg, que els experts creuen que poden contenir un total de més de 1.500 persones, segons un comunicat de premsa publicat aquest dimarts.
![]() |
Restes ben empaquetades a la fossa comuna |
Les restes van ser descobertes durant una prospecció arqueològica prèvia a la construcció de nous edificis residencials a la ciutat.
Melanie Langbein, del departament de conservació del patrimoni de Nuremberg, va dir a CNN que es van identificar vuit fosses de pesta, cadascuna conté diversos centenars de cossos.
"Aquesta gent no va ser enterrada en un cementiri normal, tot i que hem designat cementiris de pesta a Nuremberg", va dir Langbein.
"Això significa un gran nombre de persones mortes que havien de ser enterrades en un curt període de temps sense tenir en compte les pràctiques funeraries cristianes", va dir.
![]() |
Els arqueòlegs van haver de treballar des de ponts improvisats a causa de l'alta densitat d'enterraments. |
Per això , una epidèmia com la pesta és "més que probable" l'explicació de les fosses comunes, segons Langbein.
Nuremberg va patir brots de pesta aproximadament cada 10 anys a partir del segle XIV, va dir, la qual cosa va fer un repte datar les restes.
Els arqueòlegs van utilitzar la datació amb radiocarboni per datar una fossa comuna entre finals del 1400 i principis del 1600, i van trobar fragments de ceràmica i monedes que dataven de l'extrem posterior d'aquesta gamma al lloc.
També van descobrir una nota de 1634 que detallava un brot de pesta que va matar més de 15.000 persones el 1632-1633, que diu que gairebé 2.000 persones van ser enterrades prop de St. Sebastian Spital, el lloc de l'excavació actual, va dir Langbein.
Aquesta evidència va portar l'equip a concloure que el grup més antic de restes probablement data de l'epidèmia de 1632-1633.
Julian Decker, l'empresa de la qual In Terra Veritas està duent a terme l'excavació, va dir a CNN que el va sorprendre el descobriment.
![]() |
Es creu que les restes daten de l'epidèmia de pesta de 1632-1633. |
"No hi havia cap indici per suposar que hi hagués enterraments en aquest camp", va dir, i va afegir que quan es van descobrir les primeres restes va pensar que podrien haver estat dels bombardejos de la Segona Guerra Mundial.
Ara Decker creu que el lloc pot contenir més de 1.500 cossos.
"Personalment espero que la xifra sigui de 2.000 o fins i tot més, la qual cosa la converteix en la fossa comuna més gran d'Europa", va dir.
Langbein va dir a CNN que l'epidèmia de 1632-1633 va ser pitjor que les anteriors a causa de l'impacte de la Guerra dels Trenta Anys, una sèrie de conflictes lluitats per diverses nacions europees entre 1618 i 1648.
"Nuremberg estava envoltada de diferents tropes i la població vivia en circumstàncies força greus", va dir.
Les tombes contenen una mostra representativa de la societat de l'època, diuen els investigadors, que els permet examinar les característiques de la població.
"Podem amb mitjans estadístics explorar la mida i la demografia de la ciutat amb les mateixes eines que un equip de cens modern amb una població recent", va dir Decker, incloent el percentatge de nens i adults, dones i homes i salut general.
"Tècnicament vam poder esbrinar quin percentatge eren esquerrans", va afegir.
![]() |
L'impacte de l'epidèmia de 1632-1633 es va agreujar amb la Guerra dels Trenta Anys. |
El següent és el treball per completar l'excavació, així com la neteja i l'anàlisi del material ossi, va dir Langbein a CNN.
També hi haurà col·laboracions amb institucions interessades en determinats aspectes de les troballes, com ara l'anàlisi del genoma de la pesta i la investigació d'ous de paràsits al sòl, va afegir.
"També estem planejant una exposició, però això trigarà un temps, així que la tardor del 2025 seria el més aviat que podríem estar preparat", va dir Langbein.
0 Comments