Per Nimi Princewill , CNN
Publicat a les 11:21 EST, dimarts, 5 de març de 2024
(CNN) —
El president de Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, i la primera dama Auxillia, han estat sotmesos a una sèrie de noves sancions imposades pels Estats Units que també van dirigir alts funcionaris del govern acusats de corrupció i violacions dels drets humans.
Els Mnangagwa formaven part d'11 persones, entre elles el vicepresident Constantino Chiwenga, el ministre de Defensa Oppah Muchinguri, alts funcionaris de seguretat i empresaris designats per Washington "per la seva implicació en corrupció o abusos greus als drets humans".
![]() |
Els Mnangagwa es trobaven entre les 11 persones designades per Washington per la seva suposada implicació en la corrupció i els abusos dels drets humans. |
Els EUA van dir que les noves sancions destinades a bloquejar els actius dels funcionaris de Zimbabwe i impedir que les institucions financeres nord-americanes facin transaccions amb ells substituiran un programa de sancions anterior a Zimbabwe que es va introduir fa més de dues dècades.
El 2003, els EUA van sancionar més de 70 alts càrrecs governamentals de Zimbabwe, inclòs el president del país sud-africà en aquell moment, Robert Mugabe, acusant-los de "soscavar la democràcia" a la nació empobrida.
El president en funcions Mnangagwa, de 81 anys, que va ser el president del parlament de Zimbabwe el 2003, es trobava entre els 76 alts càrrecs afectats per les sancions dels EUA en aquell moment.
El vicesecretari nord-americà del Tresor, Wally Adeyemo, va aclarir dilluns que les noves sancions "no pretenen dirigir-se al poble de Zimbabwe", sinó que se centren en "objectius específics" com ara "la xarxa criminal del president Mnangagwa d'oficials governamentals i empresaris que són els més importants". responsable de la corrupció o dels abusos dels drets humans contra el poble de Zimbabwe".
El Departament del Tresor dels Estats Units també va dir en un comunicat que les sancions anteriors imposades als funcionaris de Zimbabwe s'havien aixecat després que el president dels Estats Units, Joe Biden, aprovés dilluns una acció executiva que les revocava.
Un portaveu del govern de Zimbabwe, Nick Mnangagwa, va felicitar la revocació de Biden de les anteriors sancions nord-americanes, però va qualificar els nous càstigs com a "il·legals".
"Això és massiu. Una gran reivindicació de la política exterior del president Mnangagwa", va escriure el portaveu del govern sobre l'aixecament de les sancions en una publicació el dilluns X.
"Dit això, mentre (mentre) el nostre president estigui sota sancions, Zimbabwe continua sota sancions il·legals, mentre els membres de la Primera Família estiguin sota sancions, Zimbabwe segueixi sota sancions il·legals i mentre els alts dirigents estiguin sota sancions, estem tot sota sancions. I mentre els membres de Corporate Zimbabwe estiguin sota sancions, estem sota sancions", va afegir.
El portaveu del partit governant Zanu-PF, Farai Marapira, va demanar que les noves sancions "s'eliminin de manera inequívoca".
"De fet, s'han destituït moltes persones jurídiques i físiques, però si el president, la primera dama i alts funcionaris segueixen sancionats, Zimbabwe continua sent sancionat i carregat per aquesta il·legalitat", va dir Marapira a X , i va afegir: "Encara demanem que totes les sancions siguin. eliminat inequívocament. Només així ens alliberem d'aquest jou injustament posat a les nostres espatlles".
Mnangagwa va ser reelegit per a un segon mandat en el càrrec l'agost passat després d'aconseguir la majoria absoluta en una tensa competició presidencial que es va veure afectada per retards i que els observadors van dir que no s'havien assolit als estàndards regionals i internacionals.
Zimbabwe ha patit una sèrie de problemes econòmics en els últims anys, com ara una inflació elevada , una moneda local en picat i un empitjorament de la crisi del cost de la vida .
Tot i que és rica en or, diamants i liti, gairebé la meitat de la població de Zimbabwe viu en una pobresa extrema i sobreviu amb menys d'1,90 dòlars al dia. El país també deu milers de milions de dòlars en deutes endarrerits.
Els Estats Units van acusar Mnangagwa de participar en pràctiques corruptes, especialment en el suposat contraban dels jaciments minerals del país.
"Mnangagwa proporciona un escut protector als contrabandistes per operar a Zimbabwe i ha ordenat als funcionaris de Zimbabwe que facilitin la venda d'or i diamants en mercats il·lícits, acceptant suborns a canvi dels seus serveis", va dir tot destacant el seu historial de drets humans i la suposada repressió de dissidents polítics.
"Mnangagwa també supervisa els serveis de seguretat de Zimbabwe, que han reprimit violentament els opositors polítics i els grups de la societat civil", va dir el govern dels EUA en un comunicat.
La seva dona, Auxillia Mnangagwa, també va ser sancionada per la seva suposada complicitat en la corrupció.
Mnangagwa, sobrenomenat "El cocodril", va succeir al líder autoritari Mugabe el 2017 després d'ajudar a orquestrar el cop d'estat que el va derrocar.
0 Comments